fredag 30 september 2011

Bygglovet har kommit.

Vi fick igår bygglovet i pappersform. Nu ska vi bara få till ett tekniskt möte också.

fredag 23 september 2011

Bygglov beviljat!

Jag har idag pratat med vår hanläggare på stadsbyggnadskontoret och jag fick reda på att bygglovet är beviljat. Vi får bygglovet i pappersform så fort de blir klara med att iordningställa det från alla instanser som har med det att göra, men det viktigaste är ju att det är beviljat.

Nästa är att vi ska ha ett tekniskt samråds möte med stadsbyggnadsnämnden där vi , kvalitetsansvarig och evt någon från Smålandsvillan ska närvara. Man ska ha en massor papper med (helst skicka in dom innan) och några av dess som krävs är byggfelsförsäkring, slutställningsintyg, konstruktionsritningar, VA ritning, ventilationsritning, energideklaration osv. Kort sagt en massor papper och vissa kan inte beställas innan man har fått bygglov då där kanske måste göras ändringar och man då skulle få göra om jobbet igen enligt vår säljare på Smålandsvillan.

Det gäller tydligen att vara ute i god tid med att bestämma datum för tekniskt samråd då de har mycket att göra så jag försöker få ihop alla papper så vi kan ha mötet om ca 2,5 vecka.
Efter detta möte så ska vi få ett startbesked och vi får då börja göra grejor, dock måste husutstakning göras. Efter detta så kommer markarbete att göras och grunden färdigställas.

Vi hade fått ett leveransdatum den 30/12 2011 men det blev flyttat till 25/1 2012 eftersom Smålandsvillan inte hade kontrollerat med den firma som ska färdigställa huset på plats att de hade tid för detta och det hade de tydligen inte. Vi tycker det är mycket märkligt att man skickar ett leveransdatum utan att ha kontrollerat detta med de som ska utföra jobbet.

Som det ser ut nu så blir det i slutet av februari (v 7 eller 8) som huset är klart. Vi ska då också ordna ovanvåningen så vi får plats och helst innan vi flyttar in men det får vi se om vi kan få gjort, annars får den byggas när vi bor där.

Jag ska också kontrollera det med ROT avdrag som ju är på max 50.000 kr per person när man är 2 som äger huset så det blir alltså 100.000 kr som man max kan få i avdrag på ett år.

Jag ska försöka att få en arkitekt till att göra min ritning om till en riktig ritning så man kan få mått osv så vi kan begära in offerter på jobbet med att bygga ovanvåningen.

söndag 18 september 2011

Ny planlösning för ovanvåningen

Jag har tänkt på den planlösning jag hade gjort innan och jag tyckte inte riktigt om den så jag fick göra om den. Så här blev den.




Man kan sedan om man behöver det göra om den lilla klädkammer vid badrummet till ett rum om man har ett mindre barn och man kan också göra om walk in closet på samma sätt. Man måste ju tänka på att det ska fungera för oss men också går att få bra för de som evt ska köpa det någon gång i framtiden.

söndag 11 september 2011

Nya vitvaror.

Jag har nu suttit hela natten för att hitta bra vitvaror. Min fru tyckte vissa av de vitvaror som jag har vald innan hade funktioner som vi inte kommer att använda och som därför var för dyra :-)

Efter mycket om och men så har jag nu en ny lista med vitvaror färdiga och de är billigare än innan men fortfarande med vikt på att spara energi.




Mikrovågsugn för inbyggnad: Bosch HMT85ML53

Induktionshäll: Siemens EH675MN11E




Total pris: 41.500 kr med paket erbjudande från Gränsbygdens Köpcentrum AB som alltid ger bästa paket offert eller 47.575 kr utan.

lördag 10 september 2011

Leveransdatum för huset har kommit.

Vi har fått leveransdatum på när huset ska komma och det är den 30/12 och huset ska vara klart för oss att flytta in i max 4 veckor efter. Nu hoppas vi bara att bygglovet går snabbt att få eftersom Smålandsvillan ska ha bygglovshandlingarna 12 veckor innan leveransdatum och det betyder att vi måste ha bygglovet innan 30/9 och då ska vi få bygglovet på rekordtid eftersom där bara är 3 veckor kvar tills dess.

Vi har bara fått ett brev om att de har tagit emot bygglovet och väntar på ett brev som säger att Stadsbyggnadskontoret anser att de har fått alla handlingar som behövs så ansökan är komplett och först efter detta kan vi få bygglovet inom max 10 veckor.

Det är jättesvårt att veta när man får det och om det inte kommer i tid så vet vi inte hur långt fram i tiden som leveransdatumet måste flyttas.

Räknar man på att det kanske tar 14 dagar innan vi får brev om att ansökan anses vara komplett och sedan 10 veckor innan vi får bygglovet så är vi upp i 3 månader och det betyder att leveransdatumet flyttas fram till sista februari och sedan är det max 4 veckor innan det ska stå klart så vi kan flytta in och då blir det alltså i slutet av mars som vi kan flytta in då och vår gamla lägenhet kans alltså först bli tillgånglig i början av mars eller i slutet av mars.

Det ger oss lite problem med försäljningen av vår gamla lägenhet eftersom det är lite svårt att säga när de som köper den kan flytta in. Vi kan lägga oss långt fram och säga 1 april men om bygglovet kommer snabbt och tiden överhålls så får vi betala dubbelt boende i 2 mån och det är ju lagom kul att lägga pengar på det istället för lägga dom på nya huset.

Vi får se hur det går.

Vi håller också på att bestämma vilken mäklare vi ska använda. Det står mellan 3Etage (Sara) och Fastighetsbyrån (Oscar). Båda verkar mycket professionella och bra så det är mera vem som vi tror kan få flest möjliga intresserade och då bästa priset för vår lägenhet. Fastighetsbyrån har nog flest kunder i sitt register men 3Etage har såld 4 st 4:or hos oss senaste tiden (vår lägenhet är en 4:ar). Om man bara kollar på att lägenheten kommer ut på Hemnet så spelar det ingen roll vem av dessa man tar utan det är "allt" det andra.

Vi lutar dock åt att anlita Sara. Vi får se inom kort vem det blir. Vi måste ju snart bestämma oss så vi kan få tagit bilder medan det fortfarande är bra väder, som det ju är mycket sällan just nu iaf :-)

måndag 5 september 2011

Elektronisk Radiatortermostat

Där kom ett reklamblad på en ny elektronisk radiatortermostat från Danfoss idag. De ser bra ut och kan ju vara en grejrom man installera för att få ner energikostnaden lite till. Allt beror på vad de kostar.

Jag hittade en pdf med dom som ni kan läsa här: 
http://se.varme.danfoss.com/PCMPDF/Eco_VDFNT107_teamcent.pdf

Smålandsvillan på Youtube.

Där finns många klipp med Smålandsvillan hus på Youtube.

Här finns ett klipp som visar skillnaden mellan 38 och 45 graders takvinkel: http://www.youtube.com/watch?v=x2A2OfSFp-E&feature=player_embedded
Det gör ju en del i skillnad.

Där finns också ett klipp som visar hur Villa Kalmar ser ut när det är klart: http://www.youtube.com/watch?v=4OFiLEIOMu4

Och vill man se hur det ser ut när huset monteras på plats så kan man se det här: http://www.youtube.com/watch?v=yDwWS6MDK1M

Allt klart och vi väntar på bygglov.

Nu är alla papper för bygglov underskrivna samt att slutbeställningen på huset är också underskrivit. Vi kan nu bara vänta på att få ansökan om bygglov godkänt. Efter att kommunen meddelar att det har alla papper som behövs för bygglovet så har de 10 veckor på sig att komma med ett beslut. Vi hoppas så klart på att det ska gå snabbare än 10 veckor.

Om max 2 veckor så ska vi få reda på leveransdag samt inflyttningsdag från Såmlandsvillan. Vi ser helst att inflyttningsdagen blir senast mitten av febuari 2012 så att vi har 1 vecka på oss att flytta osv och de som ska köpa vår lägenhet då också kan få 1 vecka på sig att flytta osv.

Så fort vi får inflyttningsdatum så ska vi förbereda allt med mäklare och få tagit foto på vår lägenhet. Planen är att den ska ut på hemnet och i tidningar i oktober.