torsdag 29 mars 2012

Det som skulle göras om efter besiktningen...

Nu har Sandås varit och "fixat" till det som var fult och dåligt utförd (endast det som besiktningsmannen anmärkande på och inte allt som jag påpekade eller har upptäckt i efterhand) och deras lösning var att helt enkelt sätta en ny vard tapet ovanpå den gamla efter man spacklade på den befintliga tapeten. När jag frågade killen om inte det kommer att bli konstigt och fult så fick jag svaret att det är ett godkänt system och att han bara gör som han blir tillsagt att göra. Resultatet blev ju också därefter. Han var ju dessutom mycket stressad och han hann knappt få upp tapeten innan han var borta och likaså var det när han skulle spackla.

Den varden han satte i entrén har överlappning i båda änderna och sticker ut en del när man kollar på väggen och det de 2 varder han satte i vardagsrummet har han satt snett. Uppe på ena varden har han överlapp på 3 mm och nere har han överlapp på 15 mm och där finns kanter som inte har klister och det lämnade han så och man såg det när han satte uppe det men han fixade inte ens det utan stack snabbt. Jag har ringt Sven Nilsson på Smålandsvillan som är den som höll i bygget av vårt hus och lämnat telefonsvar om detta, så vi får se vad han säger.

Tapetseringen är så dålig att jag tycker de ska få göra om allt och sedan skicka de som har utförd jobbet på utbildning så de kan lära sig hur man gör underjobbet och sedan sätter upp tapet.

Här kan ni se bilder på hur det ser ut i vardagsrummet.

Så här ser det ut nere på ena vaden i vardagsrummet,
  
och uppe ser den vaden så här ut. Det är enligt godkänt system och den kvalitet som Sandås leverera när de utförde jobbet. 

Här ser man för det första hur tapeten inte sitter fast i kanten med överlappningen men man ser också de dårligt utförda underarbete där man inte har breddspacklat för att få bort skarvet som synsca 1 m från fönstret. Smålandsvillan och han från Sandås som var på besiktningen säger att man ska blockera ljuset så att insläpp ljuset inte ska räknas och då sysn den inte så mycket och då är den godkänt. SÅ man köper ett hus från Smålandsvillan och får snygga långa fönster i vardagsrummet och tapeteseraren gölr ett dårligt jobb 2 ställen vid dessa fönster och man ska bara blockera ljuset från dessa fönster så är det godkänt. Låter inte riktigt rätt eftersom jag vill ju ha ljuset från dessa fönster i vardagsrummet men jag vill inte se svarvarna som de inte har spackalt ordentligt.  

Jag hittade också att tvättmaskinen antagligen läckar vatten. Dock verkar där inte vara något fall mot golvbrunnen som är under skåpet sidan om till vänster utan vattnet rinner framåt och ut på golvet framför tvättmaskinen. Jag har även sökt Sven Nilsson för att kolla om detta verkligen ska vara så. Avloppet sitter ca 40 -50 cm sidan om om tvättmaskinen. Dessutom så är detta ett vattensäkert hus och vatten installationerna har luckor samt att de har små avrinningshål som vattnet ska rinna ur om det skulle bli en läcka och dessa ska väl rinna ner i avlobbet och int ut överallt kan jag ju tycka för annars är det ju inte så vattensäkert hus iaf.  

Allt är flyttat till nya huset nu.

Nu har vi flyttat från gamla lägenheten till huset och det gick rätt så bra. Vi höll på att måla i fredags tills innan första flyttlas ankom till huset. Sedan vara det bara att börja att lasta in i de olika rummen. Vi flyttade 2 stora lass på fredagen och sedan så försökte vi organisera grejorna som var "slängt in" på lördagen så vi skulle kunna få plats med resten på söndagen. Det visade sig att det blev 4 flyttlass med ssläpet som behövdes på söndagen och sedan körde vi med det sista småpill som var kvar plusstädutrustning osv sent på kvällen.

Vi fortsatte att lasta in dessa grejor och nu har vi grejor överallt i hels huset och jag undra hur vi ska kunna komma på plats med allt när vi inte har plats i rummen :-)

Vi försökar dock att komma tillrätta vid att fixa rummen på nya ovanvåningen först så vi blir av med lite grejor nere och då hoppas vi kunna tömma ett rum och sedan flytta in det som behövs där.

Bilder på det färdiga resultat kommer när vi är mera klara med allt. Där fattas lite i Evelinas rum och i trappan plus bjalkarna i sovrummet ska målas eller sättas fusk balkar runt om.

Jag har tagit lite bilder på hur det ser ut nu hemma hos oss.

 Kök och vardagsrum som det ser ut just nu.

Lilla lek/gästrummet som det ser ut nu. 

Mitt kontor som också är fullt med grejor som inte ska vara där. 

Grovkök med en massa grejor. 

Under trappan fanns också plats för en del. 

Det som ska vara vardagsrum ser så här ut just nu. 

Jag har lyckas få igång en dator som är kopplad till TV'n så de små har lite att se på ibland så vi får tid att sortera och flytta grejor. Bra med SVTPlay under tiden som parabolen inte är uppe.

måndag 19 mars 2012

Slutbesked klart.

Jag ringde till standsbyggnadskontoret för att kolla hur det går med slutbeskedet som vi inte har fått. Lite nervös eftersom vi ska flytta in på fredag och utan slutbesked får man inte flytta in, om man inte vill ha böter osv.

Det är dock klart. Han satt just och kollade på min ventilationskontroll som fattades när vi hade slutbesiktning och som behövdes för slutbeskedet skulle kunna ges.

Så nu är det bara att bli klar med huset och flytta i i slutet av denna veckan :-)

Jobba, jobba, jobba....

Vi håller på att bli klara med spacklingen i 3 rum och hall/trappa och har ett rum kvar efter dagens avslut. Imorgon ska tapeten sättas upp och sedan måla tapeten. Efter det så kan vi fixa elementen (som ska köpas in först), golv, fönster sidor, dörrkarmar och listor. SÅ där finns en del att göra fortfarande.

Igår så blev vi klar med gipsning av sista rummet och det kändes bra. Iaf i ca 1 tim. Sen upptäckte jag att vi helt hade glömt att dra ström i det rummet!!! Så det var bara att börja att ta ner gipsen på de ställen som behövdes för att kunna dra rör till el och data. Som tur så har man bra kompiser som ställer upp som tex elektrikern som jag ringde igår och fick lite råd och som sedan fixade en killer ut till mig kl 07:00 för att sätta dosor så vi kan gipsa igen i det rummet.

Det är mycket smätt som tillkommer och som man inte tänker på. Tex fönstersmygar och fönsterbrädor. Bara detta koster 4100 kr. Jag har vald vanliga färdig behandlade smyger och sedan mörkgrå marmor till fönstorbrädor.

 Trappan sett nerifrån.

 Hallen uppe med hålen till led lamporna.

 Ingången till Evelinas rum.

 Jamies rum med hans sov hörna som har plats för 180 x 200 säng om man nu skulle vilja ha det :-)

Kupan i Jamies rum. 

 Andra sidan av Jamies rum.

Sovrummet. 

 Kul att sätta upp gips och börja spackla och sen komma på att man har glömt eluttag i det rummet. Fick ta ner gipsen igen och dra rör så elektrikern kunde sätta dosor.

Samma med brytaren till taklampan. 

Rör till matningen till nya centralen uppe och längst till höger syns el och data dosor.

onsdag 14 mars 2012

Full fart på bygget fortfarande.

Vi jobbar för fullt och det märks i hela kroppen. Ibland kan man knappt röra sig när man kommer hem på kvällen. Rygg och axlar är inte riktigt vana med dessa arbetsmoment när kroppen är van att sitter vid skrivbord det mesta av dagen.

Det börjar bli ont om tid och jag har idag beställt 2 st jobbare till för att få det så klart som man kan innan vi ska flytta in. Vi ska vara ute från vår gamla ställe den 25/3 och man måste hinna städa av lite också innan dess, så helst ska vi vara ute den 24/3. Dvs om 10 dagar och då ska ovanvåningen vara helt klar , om jag nu får som jag vill. Jobbigt med gipsdamm och sågspån när man har flyttat in. Vi får se hur snabbt det går med 2 till för annats får jag dra in 2 st till så vi blir klara.

Det som tar tid är isoleringen (eftersom jag vill det ska vara riktigt bra). Man ska öppna paketen, skära dom till rätt mått, sätta dom på plats, sätta plast, sätta glespanel och sen sätta gipsskiva. Man tror det går snabbt men det gör det inte kan jag säga. Otroligt mycket jobb och ovan på allt så måste man sätta regler en hel del ställen som gipsen i tag och snedväggar ska kunna fästas i och uppe och nere i alla innerväggar.

Vi har köpt mycket virke och det känns som om man kunna bygga en hel ovanvåning med det som vi har köpt. Mycket skruv går där också åt.

Snedväggarna har jag vald att ge 290mm isolering och gavlarna och kupan får 270 mm och längst nere i snedväggarna så ligger där 380 mm isolering plus det som är undergolvet. Innerväggarna får 70 mm så man får lite ljuddämpning också.

Rör till elementen är dragna och klara vi har en kopplingspunkt (som vi har satt en lucka vid för att komma åt den) och resten av rören är hela längder så man kan inte få en läcka inne i väggen (utom vid kopplingspunkten).

De flesta el och data dosor är satta och rör dragna till dom. Vi tänkte att göra det själv men jag kom på att det skulle ta oss mycket längre tid än elektrikern gjorde det och då skulle vi hinna med mycket mindre och det skulle ta längre tid att bli klar. Vi kommer att sätta en el central uppe i walk in closet för att vi ska ha bubbelbad, tvättmaskin och torktumlare uppe och då räcker de 3 rören som går upp till ovanvåningen från el centralen nere. Vi kommer därför att dra en ny stam upp i en innervägg (där gipsen står när ni ser bilderna) och sätta nya el centralen i walk in closet. Bubbelbad kräver jordfelsbrytare och det finns nere men man vill ju inte att så mycket ska slockna on där blir fel på bubbelbadet så jag vill ha en jordfelsbrytare som är till badrummet.

Han som ska tapetsera på ovanvåningen kollade på det jobb som är gjort på bottenvåningen och han tyckte inte det var bra gjort. Överlappningarna var för breda och man har fuskat över dörrpartier där man istället för 2 små biter som det blir vanligtviss, då har de satt en lång remsa som då är liggandes istället för stående och då får man en överlappning jäms med dörrfodret uppe på sista vaden och de 3 skarvarna som man inte har slipat efter man har spacklat och som lyser igenom tapeten sa ha att de kan absolut inte vara godkända och att de inte är innanför normen. Jag håller på med en byggnadsadvokat och kommer att kräva att detta jobbet görs om på samtliga ställen som inte är rätt utförda. Det är Sandå som har gjort jobbet och det är lite kul att det skriver som slogan "Lite bättre hantverk". Det borde ju vara "Sämre hantverk men vi säger det är innanför normen"

Jag har inte orkat uppdatera bloggen på ett tag då man är helt slut när man kommer hem men här kommer bilder på senaste tiden.

Första innerväggarna är uppe och en är gipsad för att jag skulle kunna få ett intryck av om det räckte med de 120 cm som jag hade gjort hallen bredd. Den blir 117 cm efter gipsningen och det är helt ok.  

Här ser ni 3 av de 4 lager 95mm isolering som jag har lagt i botten hela vägen ut till kanten. 1 lager ligger under och man ser inte det för regeln längst nere i framkanten. Jag har satt 2 st glespaneler för att isoleringen som ska vara till innerväggen inte ska kunna ramla. 

 Här är grabbens rum som är det rum som har kupan.

Här ser man plasten som är satt fast med tejp på fuktspärren längst ute och som ligger i botten och sedan går upp på väggarna. Plasten som kommer uppifrån läggs innanför denna så att man får en fuktspärr som gör att det kan rinna ner högst ifrån och hela vägen ner till under isoleringen (vilket jag inte hoppas ska hända för det är ju inte bra iaf att ha fukt där). 

 Här ser man hallen och till vänster ligger först grabbet rum med kupa och efter det kommer tjejens rum med 1 stort fönster. Till höger finns walk in closet sen trappa och sist men inte minst så finns det stora badrummet.

Dessa led lampor ska vi ha i hallen och trappan. De kan vinklas åt ena sidan vid att man dra ner den ena sidan ca 45 grader som max, så de kan sättas så ljuset kommer rakt ner i trappan när de sitter i snedtaket ovanför trappan.

 En vindstrappa har också kommit upp och det var lite si så där med den. jag köpte en på Bauhaus som var billig nu (895 kr) men jag skulle ha lagt lite mera på en bättre modell då denna vara inte så bra kvalitet. tyvärr så är den uppsatt och efter det så såg vi att själva luckan är lite felmonterad så den sitter högre uppe i bakkanten vilket gör att den inte kan stängas så den sitter helt tätt/rakt på ena sidan. Det är sock lite jobbigt att plocka ner den och byta den och sätta upp en ny så jag får lösa det med annan låsanordning eller om listen runt om döljer det.

En del av tjejens rum som dock är fullt med isolering just nu. 

 Hallen sett från badrums ändan.

 Här ser man grabbens sov hörna. Där finns plats till en 180 x 200 säng där, och det borde ju räcka ett bra tag :-)

 Här ser ni hans rum och en del av kupan.

 Så här ser det ut med 4 lager 95 mm i botten (1 dold) och sedan ståendes 2 x 145 mm för innerväggen.

 Elektrikern (Johan och Idris på Forca AB) har satt dosor och dragit rör.


 Även walk in closet får uttag och nätverk, man vet ju aldrig...

I stora sovrummet har jag vald att höja taket nästan max för att få mera rymd och det blir riktigt bra. 2 st uttag till lampor finns också. 

 Här syns gaveln och el installationen. Lägg märka till de rören som går till mitten av fönstren uppe. De är till led lampor som ska sitta där. Det sätter vi i alla fönster uppe. Det som liknar smuts på linsen är damm och isoleringspartiklar som flyger runt. Vi har numera öppna fönster i båda ändar av huset så vi får tvärdrag och då är där nästan inga partiklar i luften.

 Hallen sett från sovrummet.

 Stora badrummet på 11-12 m2 kommer att vara här.

 Tjejens rum och där kommer att vara en vägg längs med kortsidan av gipsen och där ska sedan vara en vägg mellan hennes rum och badrummet som kommer ca i mitten av gipsplattorna. Vi behöver att få satt gips så vi dels kan göra väggen men också för att komma ner till el centralen nere för att dra kabel upp till den nya centralen uppe.

 Det har gått framåt i stora sovrummet och gaveln är isolerad och plastat och gips kan sättas.

Här ser ni innerväggen som är isolerad och plastat med glespanel utanpå som gipsen ska sitta fast i.

Och då var den isolerad en bit till och gips har satts en bit upp. 

 Här syns taket i stora sovrummet där vi har lagt 290 mm isolering och sedan satt plast så det kan gipsas.

 Samma men från annan sidan så man ser bättre.

Mera gips har kommit upp i stora sovrummet. 

Andra sidan av väggen i stora sovrummet börjar också att bli klar.

söndag 4 mars 2012

Bygget är nu i full gång.

Nu har vi äntligen kommit igång med att inreda ovanvåningen. Vi har hållit på i 1 vecka nu och det vi har hunnit är att sadla på extra 145 mm regler för att få 290 mm isolering. Vi har även vald att ha taket i vårt stora sovrum högre uppe än resterande av ovanvåningen för att få lite mera rymd och luft. Vi kommer att klä takstols balkarna som kommer att synas med extra träd runt om så det ser ut som bjälkar istället. vi har även byggt på 145 mm extra på gavlarna och vid sidorna på takkupan. Det vi fattas är regel vid golvet på halva av den ena långsida samt lite extra regler i mellan takstolarna för att kunna fästa gipsen till taket så bra som möjligt. Det borde bli klart imorgon och då kan vi börjar med isoleringen och plastningen.

Allt ska helst vara klart innan den 24 mars då vi måste flytta senast då från vår nuvarande bostad.

Här kommer lite bilder på denna veckans jobb.

Vänster sida av takkupan.
Höger sida av takkupan.
Här ska badrummet vara, så småningom.
En delen av ena långsidan.
Extra fästpunkter för element i takkupan.
Ena sidan på en gavel.
Och så ovan för fönster på den sidan. 
Andra sidan på den gavlen.
Här ser man nästan hela den gavlen.
Ena sidan på andra gavlen där badrummet kommer att vara.
Mitten på den gavlen.
Mitten lite längre nera och där det var lite bökigt att komma till pga gipsen var satt mycket nära gavlen och där fanns väldigt lite plats över när vi ökade på med 145 mm.
Andra sidan på den gavlen.
Kopplingspunkten för rören till elementen på ovanvåningen.