söndag 19 maj 2013

Nu börjar det bli klart runt om.

Jag har nu fått gjort en del runt om (inte jag utan mest jobbarna) och gräsmatta är sådd och sten är lagt som avdelar mellan gräsmattan och det som vi ska ha på uppfarten och gången in till trädäcket. Där är också byggt på trädäcket så vi nu har 3 stora lådor som vi ska ha till grönsaker och jordgubbar och dessa byggdes av den träkomposit som vi fick över efter att nya utgången på sidan av huset var klart. Jag hade köpt lite för mycket när vi gjorde trädäcket trots jag hade räknat med att där skulle också vara till trappan på sidan. Där är också byggt ett staket runt soptunnorna så nu slipper vi att de blåser runt och sopor finns överallt. Vi har även fått lagt sten på framsidan och det enda som fattas nu är singel och 3 bambu växter.

Här finns bilderna på detta jobb som är gjort tisdag till lördag av 2 jobbare plus lite hjälp från mig:

 
Vi började med gräsmattan. Då det är en del lera i vår jord så fick jag tipset att slänga på grus och sedan fräsa ner det i jorden så det blev blandat. Detta gick dock inte så bra eftersom vår jord förutom lera också innehåller en hel del sten och är hårt så även om jag hade hyrt den största jordfräsen som fanns (den står på vänster sidan om framdäcket på lastbilen och det är den röda med de stora hjulen) så kunde vi inte komma långt nog ner och kunde inte få blandat det ordentligt utan det var 80% grus och 20 % tveksam jord/lera/sten så vi fik sticka och hämta en hel del jord så vi fick rätt blandning till slut. Vi använde 16 ton sätt grus och 8 ton jord.

Här delas sanden ut men minigrävaren.

Så här blev resultatet

Samma gräsmatta från andra sidan innan vi la stenarna. jag har också varit och kollat på gräsklippare. De har bra priser på Bauhaus på en bensinklippare och en batteriklippare och jag tror att det blir en batteridriven då man slipper allt med bensin, olja och oljefilter byte osv. Batteridriven är bara ladda batteriet och sedan köra. Dessutom så har Ryobi 2 års garanti på sina klippare inkl batteriet. Övriga som Bosch har bara 6 mån på batteriet.

Så här blev utgången på sidan. Jag valde en ramp så man kan få in barnvagnen och annat som man vill rulla in och det är i impregnerat och träkomposit (samma som vi använde till trädäcket).

Eftersom vattenutkastet sitter ca i mitten på rampen så valde jag en smart lösning för att få vattenslanganslutningen bra. Jag hade en bit plaströr över som jag kunde lägga under rampen så den kommer upp i kanten av golvet och ut på baksidan. på så vis kan jag även byta vattenslangen om den skulle gå sönder. Jag har såklart gjort en hel del hål i denna plastslang eftersom när man stänger för vattnet så släpper den ut det som står i röret så det inte ska frysa på vintern och detta vatten rinner ner längs slangen och dvs ner i plaströret. hade jag inte gjort hål så hade där funnits mycket vatten där som kan frysa på vintern.  

Så här blev det med stenkanten som delar gräsmattan och infarten/vägen in till trädäcket.

Här ser ni de 3 stora lådorna på baksidan av trädäcket. Vi gjorde dessa i samma träkompisit och vi ska ha dessa till grönsaker och jordgubbar t.ex. Tröttnar man på det så kan man slänga i några fröpåsar med sommarblommor och så blir det också fint.

Framsidan med stenmuren

Här ser man utgången och staketet runt soptunnorna samt stenmuren. Det som nu fattas är lite mera jord i lådorna på baksidan och sedan singel och 3 st bambubuskar på framsidan och sedan ska vi hitta utav vad vi ska göra med infarten och gången in till trädäcket.
 
Det är iaf nästan klart ute nu och det känns skönt.


Badrummet äntligen klart, men ska göras om igen...

Ja det är ett tag sedan jobbet startade. De första bilderna jag har vara den 5 feb och det var klart i slutet av april. dvs nästan 3 månader. Jag har dock gjort så att det tog 1 vecka mera då jag vid slutfasen inte tyckte det var bra och jag ville att de skulle göra om det direkt efter de hade lagt golv och satt plastmatta på väggarna och de tyckte det var ok så jag fick kalla in en byggnadstekniker som kunde ge ett utlåtande och det sa att det inte var bra och att där fanns brister. Detta tyckte dock inte Sven Nilsson på Smålandsvillan (han som är ansvarig för bygget av vårt hus) och inte heller BBM Golv & Kakel (företaget som gjorde vid badrummet) tyckte det, så de fortsatte och ville inte göra om något. När allt till slut var klart så städade vi av golvet för damm så såg vi att där fanns massa repor och jag meddelade Sven Nilsson detta direkt men svaret som BBM Golv och kakel gav mig var att dessa hade de inte gjort. Väldigt konstigt att där kommer en massa repor i mattan när det bara är byggarna som har varit där förutom grabben på 5 år som har kissat där ett par gångar och dessutom så tog de bort täckpapperet så fort alla mattor var uppe men innan alla grejorna var satt upp och VVS och EL hade varit där. BMM Golv  Kakel meddelade också att badrummet var klart. Jag fick då prata med Sven Nilsson igen och förklara att jag tycker det ser för jävligt ut och slarvigt gjort och reporna var gjorda av byggarna då man bland annat kan se 2 st parallella repor som stämmer överens med fästanordningen på elementet men Sven Nilsson tycker det är nog svart då det är ord mot ord. I alla fall så fick jag efter mycket om och med Sven Nilsson med på att där skulle en besiktningsman in för att kolla detta och han sa i början att eftersom det är jag som är missnöjd med resultatet så skulle jag betala denna besiktningsman, men han har dock ändrat sig till att denna faktura ska gå till Smålandsvillan. Jag hade inte en besiktningsman som jag kände till men kom på att när jag undersökte detta med badrummet just innan så var BBM Golv & Kakel ett GVK anslutet företag och att GVK hade en länskontrollant och jag sa till Sven N att denna ju isf kunde användas eftersom det ju är en som jobbar med detta via GVK (GVK är Golvbranschens Våtrumskontroll). Sven N bokade honom och han kom hit men Thomas från BBM Golv & Kakel fick såklart förhinder (andra gången som där skulle kollas på det jobb som har utförts av BBM Golv & Kakel som han inte kommer och koller på det).

Det som jag har anmärkt på är:
Golvet är ojämnt (buligt).
Buktighet på vägg i duschplats överstiger 5 mm.
Bårdens mönster är ojämnt.
Väggmattans överlapp är löst på ett ställe.
I fönstersmyg finns otätheter.
Hörnfogar på golvmatta är fult utförda.
Silikonkladd på golv kring wc-stol efter att man har behövt ommontera denna.
Golvmatta bakom wc-stol har veckats.
Repor på golvmatta.

GVK kontrollanten tyckte detta:
På grund av golvmattans ojämnheter demonteras golvmattan och ny matta monteras.
Bården byts ut mot ny.
Otätheter i väggmattan lagas.
Då buktighet på vägg ej överstiger toleranser kan detta inte utgöra grund för att byta väggmatta. Däremot kan en prisreducering på 20 % av väggmattans kostnad anses vara skälig ersättning.

När kontrollanten var på plats så försökte Sven N hela tiden att få honom att tycka att bulan på väggen inte var så stor och att den var innanför normen (normen för hur slarvigt ett jobb får utföras som har ett mycket finare namn, HusAMA och normen är +/- 5 mm på 2 meters mätsträcka) och jag förklarade att jag har hittat ställen där en 5 mm tjock mätt pinne hade gått rakt igenom glipan på vattenpasset och väggen men han ville inte lyssna utan skulle visa GVK kontrollanten att det inte var över 5 mm och de använde mitt vattenpass och en tumstock och kontrollanten har skrivit i sitt utlåtande att det inte överstiger toleransen och därför ska väggmattan inte bytas. Dock så använde kontrollanten och Sven N inte rätt verktyg för att säkerställa detta. Jag tycker för det första att det är otroligt dåligt av Sven N att försöka att påverka kontrollanten och att han överhuvudet taget tar BBM Golv & Kalel's parti istället för att värna om Smålandsvillans kunder och Smålandsvillans rykte. Det har dock varit så hela vägen när det gäller Sven N att vad man än säger så är det ok och inget behöver göras och allt är i sin ordning. Det ska sägas att GVK kontrollanten tydligen mest kollar tätskikt och täthet av denna, vilket jag och Sven N inte visset om utan vi trodde att när det är en GVK länskontrollant så gällde det hela badrummet.

Så nu ska badrummet iaf göras om igen men dock ska jag få ha denna stora fula bulan på väggen men golv och bård ska bytas.

Att det är så dåligt utförd beror på att där inte användes maskin puts när man putsade väggarna efter man breddspacklade dom utan man använde putsbrädda på stång istället och man spacklade lite väl mycket på vissa ställen och en del mindre på en del andra ställen. Där finns inbuktningar på väggen mot lilla garderoben, men då dessa syns pga man har insläpp ljuse från fönstret (som ju finns där när man beställde huset och som ju inte kan täckas till och där var inget fel på väggarna utan det var golvet som hade spruckit) så får man klaga på dessa ojämnheter men igen så finns där regler för att sånt även om det är slarvigt och fullt gjort så att kunden bara få stå ut med det eftersom det är släppljuset som gör att man ser det.

Det som BBM Kakel & Golv hade fått fixat innan denna besiktning, pga jag sa till om det, var att toalettstolen som var limmad snett var flyttat och limmad igen samt att man hade fått justerat duschblandaren från att sitta väldigt snett till att bara sitta lite snett, men inte rakt.

Här kan ni se hur jobbet är utförd i vårt badrum:

Här ser ni den fula bulan som finns sidan om toaletten (denna bild är tagen innan toaletten blev satt på plats)

Så här fula hörnsvetsningar klarade de av att göra i varje hörn men GVK kontrollanten tyckte att de var ok för de var täta

De skivor som Smålandsvillan använda sprack direkt då det är helt fel sort att sätta där eftersom de suger allt vatten de kan och dessa bytte BBM Golv & Kakel ut mot bättre som de dock inte har gjort täta runt dessa listor.

Mattan var inte ens limmad fast över allt men sånt kontrollera man inte på BBM Golv & Kakel utan man lämnar jobbet med fel som dessa.

Bild med repor i mattan.

Bild med repor i mattan.

Bild med repor i mattan.

Bild med repor i mattan och så här ser det ut i stort sett på hela mattan. 

Så rakt klarade VVS killen att sätta blandaren. Efter justering är den något bättre men dock fel på andra hållet och fortfarande inte rakt.

stången sitter också snett men detta har vi inte alls fått gehör om utan det ska vi bara acceptera.

Så här ser bården ut på vänster sidan av dörren.

Och så här ser den ut på höger sidan. Kolla på "sten" raden längst nere och jämför med bilden ovanför. Det skiljer bara 5 mm och BBM Golv & Kakel's svar när jag påpekade detta var " Det var fel på materialet från Tarkett, varpå jag svarade att då skulle man ju inte ha satt upp den, men jag fick inget svar på det påstående. 

Jag hittade denna bild också som jag hade glömt att jag hade tagit som visar att man inte ens täckte elementröret när man spacklade och putsade. Jag vet ju iaf vem som bär ansvaret om där blir stopp i systemet.
 
Så jag skulle iaf INTE rekommendera BBM Golv & Kakel i Ödåkra och jag är mycket skeptiskt till Smålandsvillan's byggansvarige i vårt område (Sven N) och skulle inte heller rekommendera att man väljer hus från Smålandsvillan i det område han har hand om eftersom Smålandsvillans kunder inte betyder så mycket för honom utan han verkar mest stå på entreprenörens sida.
 
Jag ska också säga att jag hela vägen har haft med en advokat som sysslar mest med bygg och fastigheter och kommer att fortsätta ha det i alla ärenden.